Minister Kamenický kritizuje gastropredajne za uprednostňovanie hotovosti po nástupe transakčnej dane

Minister financií kritizuje podnikateľov v gastrosektore, ktorí sa snažia obchádzať transakčnú daň, prípadne sa na ňu sťažujú. Pripomenul im, že vláda ich podporila zníženou DPH, ktorú podľa neho ľudia v jedálnych lístkoch v reštauráciách nepocítili. Gastrosektor reaguje tým, že nižšie ceny nikto nesľuboval.

Výzvy na platbu v hotovosti či poplatky spojené s platbou bezhotovostne. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) odmietol praktiky niektorých podnikateľov v gastroslužbách. Kritizuje ich za to, že sa snažia obchádzať daň z finančných transakcií a pripomína im ústupok so zníženou DPH.

„Máte pocit, že sa znížili ceny obedov a jedál, ktoré majú v gastropredajniach? Neznížili. Z desať percent sme im to dali na päť. Tých päť percent si strčili do vrecka a ešte zvýšili ceny niektorí,“ tvrdí Kamenický

Kritike podnikateľov sa v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

Takéto zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty presadila Slovenská národná strana ešte vlani na jeseň. Andrej Danko (SNS) vtedy argumentoval, že výpadok v rozpočte, ktorý toto zníženie spôsobí, štát nezabolí. „Pán minister Kamenický, my sme nebojovali, aby ceny klesali. My sme bojovali, aby tí ľudia v hotelierstve a v gastre prežili,“ vysvetľuje.

Podľa Andreja Danka, mnohí podnikatelia vtedy bojovali s dozvukmi pandémie a pripomína tiež, že sa medzitým zvýšili aj ceny energií či iných vstupných nákladov. „Znížená sadzba DPH na gastroslužby mala priniesť konkurencieschopnosť v porovnaní s okolitými krajinami a spomalenie rastu cien,“ objasňuje generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Martin Novotný.

Neočakávali nižšie ceny

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácii v tejto súvislosti tvrdí, že nikto neočakával, že by mali ceny klesnúť a pripomína, že to podnikatelia v tomto sektore pri znížení dane ani nesľubovali. Zdražovanie v gastroslužbách sa podľa neho spomalilo, a teda zníženie dane splnilo svoj účel. Nová daň je pre nich novou záťažou.

„Ak je gastropodnik, ktorý ponúka obedové menu za 7,50 eur, tá marža, s ktorou pracuje, je minimálna. To znamená, že aj 0,4 percenta, ktorými je zaťažená každá príjmová a výdavková transakcia, nie je málo,“ vysvetľuje ďalej Novotný.

„Keď mi tu bude niekto hovoriť, že si zobral päť percent do vrecka a chýba mu 0,4 percenta na transakčnej dani, tak to je nefér. Ja som to preto spomenul,“ dodáva Kamenický.

Minister financií hovorí, že výšku dane na gastroslužby nebude prehodnocovať ani v rámci plánovanej konsolidácie verejných financií na budúci rok. Plánuje ju ponechať v rovnakej výške, keďže je výsledkom politickej dohody medzi koaličnými partnermi.

The post Minister Kamenický kritizuje gastropredajne za uprednostňovanie hotovosti po nástupe transakčnej dane appeared first on Správy STVR.